måndag 29 augusti 2011

Nougatchokladtårta med körsbärsgelé

Den här är kanonenkel, så skräms inte bort av "den avancerade titeln" !

250 gr mandelmassa

Nougattryffel
250 gr mörk choklad
250 gr nougat
2 ½ dl vispgrädde
2 msk rom eller konjak

Körsbärsgelé
2 dl körsbärsmarmelad
2 gelatinblad

Klä en form med löstagbar kant, med plastfolie
Riv mandelmassan grovt
Tryck ut den i ett tunnt lager i formen(blöt fingrarna med lite vatten så går det enklare)

Nougattryffeln
Bryt chokladen och nougaten i mindre bitar
Värm grädden försiktigt och lägg i choklad och nougat och låt det smälta samman
Rör då och då
Ta bort från värmen och häll i rom eller konjak
Häll smeten i formen och låt vsalna
Ställ den svalnade kakan i kylen och låt stelna i minst 4 timmar

Körsbärsgelén
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i 5 minuter
Hetta upp hälften av marmeladen i en liten kastrull
ta bort från värmen
Skaka av vattnet från gelatinbladen och låt dem smälta i den varma marmeladen
Rör ned resten av marmeladen
Häll försiktigt gelén i ett tunt lager på tårtan
Låt stelna i kylen

Lossa kakan från formen precis före serveringen

Vill du garnera tårtan är det fint med citronmeliss, myntablad eller liknande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar