tisdag 9 augusti 2011

Marängtårta

10-12 bitar

4 äggvitor
2 dl socker
5 droppar citron eller matättika (samma verkan)

Fyllning:
500 gr rabarber
1 dl socker
300 gr jordgubbar
2 bananer

Hur gör man botten då ??

Häll vatten på botten i en kastrull och låt det koka upp och sedan sjuda under hela vispningen
(tag inte för lite så att det kokar torr, men det får absolut inte komma en droppe i äggviteblandningen för då "dör" den)
Ställ en bunke ovanpå kastrullen.
Blanda äggvitor, socker och citron eller matättika.
Vispa kraftigt, helst med elvisp, tills smeten är fast, seg och blank.

Bred ut 2/3 av smeten i en cirkel, ca 22 cm, på ett bakplåtspapper och spritsa små
marängtoppar runt i kring av resten av smeten.
Grädda i 100 grader tills marängen är torr och lätt lostnar från pappret.
Låt botten kallna på galler.

Skär rabarberna i små bitar och varva dem i en kastrull med sockret.
Låt sjuda / ånga under lock på svag värme tills rabarbern är något mjuk(inte kräm :-))
Låt kallna!

Fyll botten med rabarber, skivade jordgubbar och banan och små marängtoppar ovanpå.
Servera gärna till lättvispad grädde eller en god glass.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar