Saffran 1 g 2 påsar
Jäst 50 ml
Smör 100 g smält
Kesella 250 g
Socker 1,5 dl
salt 0,5 tsk
Vetemjöl 16 dl
Ägg 1 st till pensling
Fyllning till krans:
Mandelmassa 150 g rivenSmör 75 g mjukt
Apelsin 1 st skalet, finrivet
Apelsinlikör 2 msk t ex Cointreau
Russin 1 dl
Till garnering:
Russin 0,5 dl pärlsocker eller mandelspånKoka vatten och låt russinen svälla i det heta vattnet
Häll 1 msk kokande vatten på saffranen för att lösa upp den.
Hur göra ?
Smula jästen i en degbunke.
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 C.
Häll degspad och saffranslösningen över jästen.
Blanda så att jästen löser sig, tillsätt kesella, socker, salt och det mesta av mjölet, spara ca 1 dl till utbakningen.
Arbeta degen tills den blir blank,smidig och släpper från bunkens kanter.
Låt degen jäsa under bakduk, ca 30 min.
Dela degen i 2 bitar.
Kavla ut den ena biten, bred på fyllningen till kransen och rulla ihop.
Forma en cirkel på bakplåtspapper på plåten.
Klipp flikar i kransen och låt jäsa under duk ca 30 min.
Pensla kransen med uppvispat ägg, strö på pärlsocker eller mandelspån och grädda i 225C ugn i 5 minuter.
Sänk sedan värmen till 200 C och baka färdigt i ytterligare 10-15 minuter.
Den andra deg biten delas i ca 20 små bitar.
Rulla ut och forma till lussebullar.
Stick i de svällda russinen och låtjäsa på plåt i ca 30 min.
Pensla lussebullarna med ägg och grädda i 225 C ugn 8-10 minuter.
Till fyllningen. Blanda alla ingredienser till en smetig fyllning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar